Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

MARIO KLEMENS

zpět


MARIO KLEMENS Zvládnout desítky hudebníků, věrně přetlumočit myšlenky skladatele a ještě nahrávce vtisknout vlastní pečeť. Hodně úkolů mají muži s taktovkou. "Dirigování je především práce," zní motto našeho dnešního jubilanta.  Mario Klemens pochází z Chlumce nad Cidlinou. Lásku k muzice vstřebával od mládí. Rodiče hráli amatérsky, babička dokonce vedla hudební školu. Základní vzdělání získal v rodném městě. Pak nastoupil na osmileté chlapecké gymnázium Koleje Jiřího z Poděbrad. Na pokoji měl zajímavé spolužáky - budoucího prezidenta Václava Havla, budoucího režiséra Miloše Formana nebo budoucího předsedu Českého olympijského výboru Milana Jiráska. Ústav inspirovaný anglickým vzorem však komunisté r. 1949 zrušili. Mario odmaturoval na jedenáctiletce o pět let později. To už byla otcova tiskárna úřady zrušena a zničena. S kádrovým škraloupem mohl Mário Klemens přestoupit na vysněnou konzervatoř až za další dva roky. Ovšem rovnou do třetího ročníku, k profesoru Václavu Smetáčkovi. Po absolvování si musel odkroutit vojnu. Dirigentské vzdělání si doplnil na AMU u Aloise Klímy, poučky o teorii mu předával slavný skladatel Miloslav Kabeláč. Absolvoval r. 1967.
 
Ještě jako student v roce 1966 vyhrál Mezinárodní soutěž dirigentů ve francouzském Besançonu. To již načal "dirigentskou pětiletku" v Divadle J. K. Tyla v Plzni. V západočeské metropoli působil i v Orchestrálním sdružení. Na programu mívali Mozarta, Verdiho nebo Dvořáka. Angažmá v Československém státním souboru písní a tanců vystřídala další výzva. Stal se šéfem Státní filharmonie v Košicích. Mladé těleso se pod Klemensovým vedením úspěšně etablovalo doma i v Evropě. Pak předával zkušenosti jako pedagog na pražské konzervatoři. Kromě spolupráce s různými orchestry (Jazzový orchestr Československého rozhlasu, Česká filharmonie, Slovenská filharmonie atd.) se jeho jméno stále častěji objevovalo u nahrávek gramofonových společností. Nevyhýbal se spolupráci s mladými autory (inscenace Odysseus s hudbou Michaela Kocába).
 
Maria Klemense však veřejnost vnímá hlavně jako dirigenta (později šéfdirigenta) Filmového symfonického orchestru FISYO. Od roku 1979 se zasloužil o desítky doprovodů k filmům (např. Šašek a královna, Krvavý román, Želary) či televizním seriálům (My všichni školou povinní, Zlá krev, Zdivočelá země). Pro zkušenosti a  pohotovost si ho často žádají zahraniční štáby. Vědí proč. Pod jeho vedením zní hudba třeba k populárním francouzským snímkům Návštěvníci nebo Drž hubu. Pan dirigent Klemens přivedl FISYO z nahrávacích sálů "mezi lidi", na veřejné koncerty populárních melodií, dokonce na festival Pražské jaro. Spolupracoval se světovými sólisty - Ivanem Moravcem, Gidonem Kremerem, Shizukou Ishikawou, Nicanorem Zabaletou, Ivanem Klánským. V rodinné tradici pokračuje syn Adam.
 
Letos 3. října oslaví Mario Klemens osmdesátiny.
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist