Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

ROMANCE ČESKÁ

ROMANCE ČESKÁ

Koncert k Roku české hudby
25. DUBNA 2024 V 19.30 HOD., SÁL FILHARMONIE HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ONDŘEJ GREGOR BRZOBOHATÝ: „NA UNIVERSUM TOUR NABÍDNU, CO SE MI HONÍ HLAVOU.“
21.02.2017

zpět


ONDŘEJ GREGOR BRZOBOHATÝ: „NA UNIVERSUM TOUR NABÍDNU,  CO SE MI HONÍ HLAVOU.“ V kinech má za sebou premiéru film Krycí jméno Holec s jeho hudbou, další, Anděl Páně 2, se představí v prosinci. Nedávno vyšlo album 55 Richarda Müllera, pro které zhudebnil patnáct textů Petra Uličného a pod kterým je podepsaný také jako producent. Album už si vysloužilo platinu za prodej.
Současně vychází na DVD záznam jeho jarního, velmi úspěšného Symphonicum Tour, jež odjel se svou kapelou a symfonickým orchestrem. A nejaktuálněji Ondřej intenzivně připravuje zcela jinak pojaté Universum Tour, které má ve své letošní části tři zastávky: 4. 12. Brno (Sono), 11. 12. Ostrava (Gong) a 18. 12. Praha (Forum Karlín). V příštím roce pak dalších 10 měst v česku a na Slovensku.
 
Ohlásil jste nové Universum Tour, které začne v prosinci zastávkami v Brně, Ostravě a Praze. V čem bude jiné oproti předešlému Symphonicum Tour?
Pojedu ho také s podstatně větší kapelou, než koncertuji běžně, ale to je jediná podobnost. Koncepce bude úplně jiná. Už stylem muziky, v níž tentokrát budu o trochu odvážnější. Dalo by se říci, že Universum Tour bude hudebně víc tepat. Také vizualizace koncertů bude zcela odlišná. Chtěl bych, aby tu šlo ještě o něco víc než „jen“ o zábavu. Nemíním mentorovat, to vůbec ne, pouze se mi v hlavě utvářejí a seřazují myšlenky a nápady, které bych rád předal. Myslím si totiž, že každý umělec by měl publiku nabízet právě to, co se v něm odehrává, a ne kalkul, co by se asi tak mohlo tutově líbit. Pak je na divákovi, jestli si jeho myšlenky najde a bude je s ním sdílet, nebo ne. Takže nikomu nic nevnucuju, ale budu rád, když si lidé přijdou na Universum Tour poslechnout, co se mi honí hlavou. Na jaře k turné přidám novou sólovou desku. 
Vaší zatím poslední vydanou autorskou deskou je 55 Richarda Müllera. Jak vlastně začala vaše spolupráce na tomto albu?
Začátkem letošního ledna mi Richard zavolal, že s Petrem Uličným dali dohromady patnáct textů a že by mě rád oslovil, jestli bych nechtěl některý z nich zhudebnit. Takovou nabídku jsem samozřejmě bral jako velkou poctu. Poslal mi všech patnáct Petrových textů, ať si vyberu, který by se mi líbil nejvíc. Jakmile jsem je začal číst, měl jsem mrazení po celém těle, u některých jsem skoro plakal. Bylo mi hned jasné, že čtu něco nevídaného. Ani jsem nemohl dospat na druhý den, jak jsem se těšil, až začnu psát.
Nesvazovala vás při psaní tréma?
Stalo se něco docela jiného. Sedl jsem si k piánu a za asi dvě hodiny jsem měl napsané čtyři písničky. Šlo mi to úplně samo. Druhý den další čtyři. Až jsem se musel zastavit a přestat s tím. Jednak jsem vůbec nechápal, co se to se mnou děje, a jednak jsem se začal bát, jestli ty písně nesekám jak Baťa cvičky. Týden jsem se schválně zabýval něčím jiným. S časovým odstupem a taky s nemalými obavami jsem si těch osm kousků poslechl a kupodivu mě pořád bavily, přišly mi dobré. Tak jsem se pustil do dalších... Dá se říci, že během třech týdnů jsem měl napsanou celou desku. Bylo to opravdu neuvěřitelné. Cítil jsem se jen jako prostředník, katalyzátor něčeho, co mnou protéká, a já tomu pouze dávám to, co si ty texty zaslouží. Když jsem pak nahrál demo, poslouchal jsem ho, jako by to byly písničky někoho jiného. Takový pocit jsem nikdy předtím nezažil.
Jaká byla reakce Richarda Müllera, když si demonahrávky poslechnul?
Zavolal, že se musíme hned sejít. Řekl mi, že se mu líbí všechny písničky bez výjimky a že se mu zdají dobré i aranže. Chtěl, aby to tak už zůstalo. Rozloučil se větou: „Jediné, co na tom teď můžeme zkazit, je můj zpěv.“ A po tomhle fórku ještě dodal, že by si přál, abych celé album produkoval. Z čehož se mi zamotala hlava, protože jsem si okamžitě uvědomil, jací mistři mu produkovali desky přede mnou.
Jak se natáčelo?
Oslovil jsem muzikanty, o kterých jsem přesvědčený, že patří k naší současné špičce, a desku jsme natočili dohromady živě. Tedy nenahrávali jsme jednotlivé nástroje jednotlivě, jak se to ve studiích běžně dělává, ale nejprve jsme spolu zkoušeli a pak všechny písničky natočili v legendárním Áčku v Karlíně v podstatě jako bychom byli na koncertním pódiu. Potom přišly na řadu smyčcový orchestr a dechy. Na desce je z pětadevadesáti procent akustický zvuk.  
Co s vámi dělalo vědomí, kdo všechno s Müllerem spolupracoval před vámi?
Hecovalo mě, že jsem ve společnosti takových lidí, kterých si vážím a kteří jsou podle mého názoru velmi dobří v tom, co dělají. O to větší rajc pro mě bylo tu desku udělat dobře. Nechtěl jsem se předvádět, ale ani si utrhnout ostudu. Věděl jsem, že ty písničky fungují a že mým hlavním úkolem je nezabít text, melodii a zpěv nějakou aranžérskou exhibicí. Album je  Richardovou výpovědí, jeho podpisem: tohle jsem já v pětapadesáti.
Umíte si představit koncertní podobu alba 55 za vaší muzikantské účasti?
Určitě umím, myslím, že by to mohly být krásné koncerty. Ještě párkrát v životě bych si přál být si v tvorbě něčím tak jistý jako tímto albem.
Nevadilo by vám, že byste tu nevystupoval jako lídr?
To by mi nevadilo ani trochu. Kdo mě zná, ten ví, že jsem naopak mnohem raději, když  vepředu stojí někdo jiný.
Nicméně přejděme k projektům, u nichž jste za sólovým mikrofonem vy. Právě vychází DVD se záznamem vašeho Symphonicum Tour. Jak na něj vzpomínáte?
Jako na splněný sen, opravdu mě nenapadá přiléhavější výraz. Nedávno jsem si DVD pustil a byl pro mě nádherný pocit dostat se zase zpátky do časů, kdy jsme Symphonicum Tour jeli, na několika místech jsme dokonce přidávali koncerty a od lidí z hlediště se nám v každém městě vracela neskutečně příjemná energie. Dodnes je to pro mě hezký, intenzivní zážitek.
Symphonicum Tour vás představilo nejen jako muzikanta, ale také jako zdatného entertainera…
To se při tomto typu vystoupení nabízelo samo. Na všech svých koncertech, nejen na těch velkých, rád lidi získávám na svou stranu vedle samotné muziky právě i tím, že s nimi komunikuji a třeba také reaguju na jejich podněty. Je fajn, když se energie z pódia a energie z hlediště vyrovnají, pak si večer víc užijí obě strany.
 
*
 
Ondřej Gregor Brzobohatý si po vydání svého debutového sólového alba Identity (2014) užil koncertování po České a Slovenské republice jako nikdo jiný - několikrát prodloužené turné k platinové desce zakončil teprve při jeho padesáté zastávce. Dalším Ondřejovým splněným snem se stala speciální série koncertů Symphonicum Tour (2016) plných nejen jeho vlastních skladeb, ale i oblíbených filmových melodií, se čtyřicetičlenným symfonickým orchestrem a několika vzácnými hosty.
Oblíbený hudebník a zpěvák nezahálel a kromě produkce nového alba Richarda Müllera v létě 2016 v současnosti připravuje materiál k novému albu, jehož skladby uslyší veřejnost poprvé v prosinci 2016, kdy zahájí další milník své koncertní činnosti - Universum Tour. Pro koncerty tohoto turné připravil Ondřej nejen pozměněnou sestavu svého hudebního tělesa čítajícího 15 muzikantů, ale i několik nevšedních hostů, jejichž jména zatím zůstávají tajemstvím.
 

Všichni dobří rodáci

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

KAREL ZEMAN

KAREL ZEMAN

Také slavný kouzelník stříbrného plátna, režisér Karel Zeman, má vazby k našemu kraji. Narodil se 3. listopadu 1910 v Ostroměři u Nové Paky.

Tiskové zprávy

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

HRADECKÝ SLAVÍK 2024 – PŘÍJEM PŘIHLÁŠEK

XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
„Praví se, že píseň národní jest kvítko na luzích vlasteneckých vyrostlé, ježto příroda sama vychovala.“ K. J. Erben

Kuntari, Julek Ploski

Kuntari, Julek Ploski

datum: 26.4. 2024, 20h
místo: Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
info: https://www.divadlo29.cz
pořádá: Divadlo 29 a MENU

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

DAN BÁRTA PŘIJEDE NA STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST

Přípravy Středoevropského jazzového mostu vrcholí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, připravuje již XXIII. Ročník přehlídky jazzové hudby, která se uskuteční 1. května na Masarykově náměstí. Letošní program slibuje setkání skvělých talentů, pozvání přijali Dan Bárta a Robert Balzar Trio /CZ/, Peter Lipa Band /SK/, New Market Jazz Band z Nowego Targu /PL/, Elin & Le Devleskeri Phurd /CZ/, Prima Jazz Band /CZ/ a další.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - Daniela BENEŠOVÁ, Karel BENEŠ - obrazy, pastely, grafika
Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist