Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

Pocta Jiřímu Hasalovi ve Filharmonii Hradec Králové
05.04.2024

zpět


Pocta Jiřímu Hasalovi ve Filharmonii Hradec Králové Ve středu 10. dubna se sálem Filharmonie Hradec Králové rozezní, poněkud netradičně, tóny a rytmy swingu. Večer bude totiž patřit vzpomínce na královéhradeckého rodáka Jiřího Hasala, velkého propagátora a milovníka tohoto žánru, zakladatele a kapelníka známých hradeckých těles JH Septet a JH Big Band. V jeho šlépějích jdou také vedoucí obou souborů, které tento večer vystoupí: Stop Time Band Jiřího Pavlíka a dnešní JH Big Band pod vedením Radka Škeříka.
Leckterý pamětník vzpomene s nostalgií na doby, kdy bylo možné doslova každý večer vyrazit v Hradci Králové do některého z podniků za živou hudbou a užít si večer, ať už při poslechu, nebo při tanci. Neodmyslitelnou osobností hradecké hudební scény tohoto období byl právě Jiří Hasal, který tehdy se svým JH Septetem hrával pravidelně každou středu a sobotu v Palmové zahradě, což byl noblesní podnik nacházející se vedle hotelu Grand.
Jiří Hasal je zajisté jednou z těch osobností, jejichž jméno je tak neodmyslitelně spojeno s konkrétním žánrem, že se stalo téměř jeho synonymem. To je obdivuhodné také proto, že Hasalova cesta k hudbě nebyla přímočará – po základní škole studoval na stavební průmyslovce a povolání stavebního technika také později zastával. Už na střední škole ale založil svou první kapelu a později dálkově vystudoval Lidovou konzervatoř, zatímco se hudbě nepřestával aktivně věnovat. V roce 1978 potom začal působit na Lidové škole umění (dnešní ZUŠ Habrmanova), kde se stal zakladatelem a uměleckým vedoucím orchestru JH Big Band. S tímto orchestrem získal nejedno významné ocenění u nás i v zahraničí a spolupracoval s dalšími významnými osobnostmi, jako například Evou Pilarovou, Jitkou Zelenkovou, Laďou Kerndlem, Karlem Hálou a dalšími. V roce 2017 byla Jiřímu Hasalovi městem Hradec Králové udělena cena Primus inter pares za jeho mimořádný přínos v oblasti kultury.
Kromě toho, že byl nadaným a nadšeným hudebníkem byl Jiří Hasal také schopným pedagogem. Své zanícení pro hudbu dovedl předávat svým studentům i kolegům a ovlivnil tak několik generací hudebníků.
Při vzpomínkovém koncertu 10. dubna, s titulem Pocta Jiřímu Hasalovi, vystoupí v sále Filharmonie Hradec Králové dva soubory. Prvním z nich je Stop Time band Jiřího Pavlíka – toto těleso přímo navazuje na původní Hasalův JH Septet a současný kapelník Jiří Pavlík byl nejdříve Hasalovým žákem a později také kolegou z branže. V druhé části večera zahraje v Hasalových šlépějích kráčející JH Big Band pod vedením Radka Škeříka. Koncert začíná v 18 hodin a vstupenky jsou k dispozici na portálu HKpoint.cz.
A zatímco ve středu vystoupí v sále FHK ansámbly zastupující populární hudbu, členové zdejšího orchestru královéhradecké Filharmonie se už chystají na svá další vystoupení. Po symfonickém koncertu s písničkářem Michalem Horákem (8. a 9. dubna) zahraje orchestr FHK opět 13. dubna při sobotním koncertu pro rodiny s dětmi Hitmakeři klasické hudby (Oranžová koncertní řada), který připravuje Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Klicperovým divadlem a dále 18. dubna při Benefičním koncertu pro organizaci Roska (na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou).

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist